Image 1
Posted on 21/10/2016 · Posted in News

Под патронажа на Министерство на икономиката на 20.10.2016 г. Аутомотив Клъстер България организира кръгла маса „Законова инициатива за насърчаване на инвестициите в изследователската и развойната дейност в България” . Събитието се проведе на територията на Фесто Производство ЕООД и беше открито с приветствено слово на Заместник-министъра на икономиката г-жа Даниела Везиева.

В рамките на законодателната инициатива за стимулиране на научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в България бе предложено да бъде въведена конкретна данъчна мярка в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Тази данъчна мярка ще даде възможност за приспадане от облагаемата за целите на ЗКПО данъчна печалба на действително направените разходи за НИРД в двукратен размер. Предлага се промяната да бъде въведена чрез Преходните и заключителните разпоредби на проекта на Закона за иновациите.

По време на Кръглата маса (БАИ) г-н Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, представи инвестициите в автомобилния сектор към настоящия момент.

Зам.-министър Везиева и гостите на събитието разгледаха специално организираната изложба Engineered in BG. Тази изложба е уникална по рода си, като представя части и компоненти от автомобилната индустрия, произведени в България и същевременно крайните продукти – автомобилите, в които те са вложени.

Паралелно с Кръглата маса бе проведена и среща на членовете на Аутомотив Клъстер България, на която пред членовете на Клъстера, пред техни гости и партньори бяха представени проекти от интерес за бранша.

Във връзка със съвместен проект по програма НОИР с ТУ-София и ТУ-София, филиал гр. Пловдив беше направена презентация на проекта от изпълнителния директор на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов.

Илко Йоцев от фонд ESCO Services запозна участниците с възможности за допълнителни безвъзмездни инвестиции за подобряване на енергийна ефективност на предприятията в автомобилния сектор.

„КОЛИЪРС Интернешънъл“ ЕООД в сътрудничество с Аутомотив Клъстер България представиха за пръв път пред публика първото по рода си Пазарно проучване за автомобилния сектор в България. Автомобилната индустрия е разгледана в съпоставителен план спрямо другите държави в Европа и е направен разрез на бранша, като са отчетени най-съществените му показатели.

Всички гости на събитието имаха възможност да направят обиколка в производствената част на Фесто Производство ЕООД – домакин на събитието и отблизо да наблюдават модерния производствен процес.

Image 2 Image 3