Posted on 16/01/2020 · Posted in News

01.Automotive_Gala_award_winners_v2

На 14 януари в София Тех Парк, иновационен форум „Джон Атанасов“, се проведе годишната Гала на Аутомотив Клъстер България. За първи път бяха връчени годишни награди на автомобилната индустрия в България. В присъствието на зам. министър-председателя г-н Томислав Дончев Клъстерът отбеляза най-успешната година за аутомотив индустрията в страната, в която тя зае водеща позиция с над 11% от БВП и около 65 хил. заети.

Церемонията бе водена съвместно от арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, г-н Иван Михайлов, президент на Клъстера и г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017) и член на борда на Клъстера.

Аутомотив клъстер България раздаде награди, разпределени в девет категории.

Голямата награда „Инвестиция на годината“ отиде при Etem Gestamp за последователните инвестиции в завода за екструдиране на алуминий, където се произвеждат алуминиеви кутии за батерии на електромобили и алуминиеви профили за сигурност. Наградата бе връчена от г-н Томислав Дончев, зам. мин-председател, на г-н Джордж Менцелопулос, изпълнителен директор Etem Gestamp.

Наградата за „Най-добра HR практика“ получи Festo Производство за дългогодишната си и последователна политика в областта на човешките ресурси. Festo е една от компаниите с най-добро сътрудничество с образователните и научни институции в страната. Наградата бе връчена на управителя на Festo Производство г-н Георги Атанасов от г-жа Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Отличието заR&D решение на годината“ отиде при „Вистеон Електроникс“ за високотехнологичната система Active Drive Assist – бордова система в новия Mercedes-Benz Actros, изградена от три независими една от друга операционни системи. Ролята на българския развоен център на „Вистеон“ е изключителна – от инженерното ръководене на проекта до самата разработка на отделните елементи от архитектурата на системата. Управителят на Вистеон Електроникс г-н Иван Михайлов получи наградата от г-н Лъчезар Борисов, зам. министър на икономиката.

„Инвестиция за индустриално развитие“ безапелационно отиде при Bosch за открития преди броени седмици Инженерен център София. В новия център близо 200 талантливи софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. Целта пред екипа на Bosch е центърът да се превърне в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили. Наградата връчи г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017) и член на Борда на ACB.

Специализираната в областта на микроелектронните решения Melexis получи наградата за „Високотехнологичен продукт“ за своите високотехнологични полупроводникови решения. Наградата бе връчена от изпълнителния директор и член на УС на Първа инвестиционна банка г-н Чавдар Златев на г-н Силвен Коло, управител на Мелексис България.

Г-н Владислав Горанов, министър на финансите, връчи наградата за „Аутомотив подпомагаща компания“ на Ърнст & Янг. Наградата получи г-жа Невена Ковачева, асоцииран съдружник в компанията. Ърнст & Янг е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансови консултации и сделки. Компанията присъства на българския пазар от 1992 г. и разполага с екип от над 260 професионалисти.

Отличието за „Местна инвестиция“ замина за Пазарджик. Наградата бе връчена от г-н Калин Каменов, кмет на Враца и член на УС на Национално сдружение на общините на г-н Артин Бъздигян, представител на RAIS. Компанията от Пазарджик е водеща в България за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини. Създадена е през 1994 година в Пазарджик, като започва дейността си с рециклиране на български CNC машини. Постепенно дейността се насочва към производството на нови металорежещи машини, като компанията е единственият в страната производител на вертикални обработващи центри с големи размери.

Призът за „Образователна институция с най-голям принос към индустрията“, връчен от г-жа Карина Ангелиева, зам. министър на образованието и науката, безапелационно отиде при Технически университет София. Проф. Иван Кралов, ректор на университета, подчерта ролята на висшето училище за подготовката на кадри за високотехнологичните производства в аутомотив индустрията.

Извън номинациите бе връчена и една специална награда на Борда на Аутомотив Клъстер България за „Компания за подбор на персонал с най-голям принос към индустрията“. Това отличие отиде при Manpower. Наградата бе връчена на г-жа Мария Стоева, мениджър бизнес развитие в Manpower от г-н Владимир Данаилов, зам. кмет на Столична община.

В рамките на събитието членовете на Клъстера получиха и своите плакети за членство за 2020 г.