OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Posted on 11/10/2017 · Posted in News
  • Събитието се състоя по време на националната среща на фирмите от автомобилния бранш, организирана от АКБ
  • Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017) и представители на изпълнителната власт взеха участие в конференцията
  • Меморандумът за сътрудничество е посветен на стартирането на интермодален терминал във Видин

На 10.10.2017 се състоя национална среща на фирмите от автомобилния бранш с тема „Тенденции и бъдеще на автомобилния бранш“, организирана от Аутомотив Клъстер България с любезното съдействие на LKW WALTER Internationale Transportorganisation AG. Събитието се проведе под патронажа на Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). Между Аутомотив Клъстер България и LKW WALTER бе подписан меморандум за сътрудничество, според който австрийската компания ще вложи ноухау и техническия си опит в интермодалния терминал във Видин.

Президентът Плевнелиев откри форума и подчерта възходящата посока на развитие на автомобилната индустрия в страната в петте години от създаването на Аутомотив Клъстер България. „Много български райони получават надежда за по-качествен живот, благодарение на усилията на Клъстера. Заставам пред вас като президент и като човек, за да ви уверя, че всяка инициатива на Клъстера ще получи широка подкрепа и заедно имаме всички предпоставки да успеем. Скоростта, която набра Клъстерът, трябва да се запази и умножи по пътя към реализирането на целта за привличане на инвеститор с цялостен завод за производство на автомобили“.

Положителните страни и перспективите пред автомобилното производство в страната бяха изтъкнати от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. „За нас е приоритет насърчаването на иновациите, които са тясно свързани с автомобилната индустрия“. Зам-министър Борисов изрази и признателността си към Клъстера за връзките му с образователни институции, както и за приноса му към развитието на дуалното обучение.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, представи за първи път проекта Ауто Парк България във Видин. Презентацията му бе посветена на автомобилната индустрия в страната и възможността за изграждане на изцяло нов автомобилен завод в дунавския град, първата стъпка от което е стартът на интермодален терминал в близост до Дунав мост 2. Арх. Станиславов подчерта четирикратното увеличение на дела на автомобилната индустрия в изграждането на БВП на страната от 1% през 2012 (когато бе създаден Аутомотив Клъстер България) до над 4% днес.

От презентацията на Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, стана ясно, че в близките месеци ще бъдат оповестени още три чуждестранни инвестиции в областта на автомобилната индустрия. „Моментът, в който в страната ще заработи цялостен завод за производство на автомобили, е все по-близо“, смята Янев.

С голям интерес бе посрещната презентацията представителите на фирма LKW WALTER. Те разкриха любопитни подробности от опита си в създаването на интермодални терминали в Западна, Централна и все по-често в Източна Европа. Директорът на LKW WALTER пожела на присъстващите при следващата среща през 2018 интермодалният терминал на територията на Видин вече да функционира.