Posted on 17/07/2018 · Posted in News

Аутомотив Клъстер България и вестник „Стандарт“ организираха в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България дискусията „Да! На българското автомобилостроене“. В рамките ѝ стана ясно, че до 3-4 години броят на заетите в автомобилния сектор ще се увеличи с близо 45 000 души.

IMG_4468

На 12 юли в София се проведе дискусия „Да! На българското автомобилстроене“. Събитието бе организирано от вестник Стандарт, с подкрепата на Аутомотив Клъстер България (ACB) и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Автомобилната индустрия ще удвои заетите, като добави около 45 000 души в рамките на 3-4 години. Това беше обявено от арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на ACB. При създаването на клъстера през 2012, компаниите в сектора бяха 30, а днес – 170. Броят на заетите се е увеличил от 9000 на 47 000 души. Шест години по-рано секторът допринасяше за 1% от БВП, а днес – за близо 5%. Компаниите постигат общ оборот от 2,5 млрд. евро.

Аутомотив Клъстер България е в активно сътрудничество с Министерството на икономиката. Съвместната работа по създаването на големи индустриални зони в Бургас, София и Видин вече е започнала. Според арх. Станиславов инвеститорите имат нужда от значително насърчаване извън обичайните предложения към тях. Подобно на практиката в останалите страни от ЕС, стимулите трябва да излязат от страна на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Гост на дискусията беше вицепремиерът Валери Симеонов, който декларира активната подкрепа на правителството към българската аутомотив индустрия.

Иван Михайлов, председател на борда и президент на ACB, добави, че автомобилният сектор в страната вече е изпреварил IT индустрията. Ако колцентровете дават препитание, то фирмите от АКБ създават интелектуалната собственост на държавата”, категоричен е Михайлов.

IMG_4516

България е индустриална страна, като по данни на Евростат, делът в БВП на индустрията у нас е с 5% повече от средния за европейските страни. За България той е 24,4%, при 19.4% за ЕС”. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Освен, че страната ни е индустриална, тя е и експортно ориентирана. За миналата година износът е над 92 млрд. лв. Мехатрониката е основен фактор за експорта, като нейният дял е 24%, или близо 13 млрд. лв.”, обясни Велев и поясни, че „мехатрониката е секторът, който пълни бюджета, а автомобилната индустрия е неговият двигател“.

„Инвеститорите да се възползват от стимулите за обучение, които предлага Българската агенция за инвестиции“. Тази мярка не е позната, но е важна, подчерта зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. В отговор на искането на бизнеса за големи индустриални зони той каза, че ще има финансиране за такава в Стара Загора, работи се и за Бургас, където ще се привличат инвестиции от най-висок клас за производство на автомобили.

Шефът на БАИ Стамен Янев също покани бизнеса на среща, за да се обсъдят всички проблеми.

IMG_4568